Prosedur Untuk Mendapatkan Lesen Memandu

May 18th, 2011 by lesenmemandu.com

Prosedur Untuk Mendapatkan Lesen Memandu seperti di bawah:

1) PENDAFTARAN
Lengkapkan Borang Pendaftaran secara online.

atau

SMS Nama, No. My Kad, Kelas Lesen, Alamat Tempat Tinggal dan hantar ke 012 636 9053.

2) KURSUS PENDIDIKAN PEMANDU (KPP)
Hari: Isnin, Rabu, Sabtu, Ahad
Masa: 9:30pg – 4:30ptg
Tempat: IMKL, Belakang Pasar Besar Gombak

3) UJIAN UNDANG-UNDANG BERKOMPUTER

Hari: Selasa, Sabtu
Masa: 9:30pg – 12:30tgh
Tempat: Danau Kota

4) KELAS PRA-L (TEORI & AMALI)
Hari: Isnin, Rabu, Sabtu, Ahad
Masa: 9:30pg – 4:30ptg
Tempat: IMKL, Belakang Pasar Besar Gombak

5) LESEN L

Dijangka siap dalam tempoh seminggu (7 hari)

6) PRAKTIKAL PEMANDUAN
Tempoh masa diberikan: 8 jam
Hari: Setiap hari kecuali Khamis

7) UJIAN KELAYAKAN QTI
Selepas tempoh belajar 8 jam dicukupkan, langkah seterusnya adalah menjalani ujian kelayakan QTI.
Perlu LULUS ujian ini bagi menempah tarikh Ujian JPJ.

8) UJIAN JPJ
Hari: Khamis
Masa: 8:30pg – 5:30ptg
Tempat: IMKL, Belakang Pasar Besar Gombak

9) LESEN P
Dijangka siap dalam tempoh seminggu (7 hari)

Segala pertanyaan mengenai Prosedur Untuk Mendapatkan Lesen Memandu, hubungi Hisham di 012-6315243 @ Cikgu Syukur 017-2851785

Pertukaran Lesen Memandu Asing kepada Lesen Memandu Malaysia
Had umur lesen memandu 2013
Tarikh lahir sebagai tarikh luput lesen memandu
Gambar Spyshot Proton Preve Hatchback? Apa Kata Anda?
Promosi Lesen Memandu Murah – Harga Terkini
Promosi Lesen Memandu Sempena Cuti Sekolah
Pakej Lesen Memandu
Prosedur Untuk Mendapatkan Lesen Memandu
Kelayakan Umur lesen memandu
Promosi Terhebat Hampir Tamat! Cepat!
Promosi Terhebat Lesen Memandu Kelas B2 dan D!
TOYOTA VIOS VS HONDA CITY – Pendapat anda?
Download e-book KPP Percuma
Review Proton Saga BLM
10 Tips Membeli Kereta Terpakai
Tips How To Drive Manual Car
Semak Keputusan Ujian Komputer Online
Perbaharui Lesen Memandu Online
Semak Tarikh Luput Lesen Memandu
Hubungi Kami
Senarai Harga Lesen Memandu

206 Responses to “Prosedur Untuk Mendapatkan Lesen Memandu”

  1. afifi says:

    Saya nak tanya beberapa soalan.Berapa harga lesen motosikal.Saya berumur 16 tahun dan baru nak buat lesen motosikal.Saya ada dengar dalam radio bahawa pelajar yang berumur 16 dan 17 tahun yang baru nak buat lesen dapat potongan 30% hingga 50%. Betulkah yang saya ceritakan ini.Harap balas email saya ini.Sekian.Terima kasih.

  2. admin says:

    Afifi,

    Harga bagi lesen motosikal (B2) adalah rm450. Pendaftaran sebanyak rm200 dan selebihnya rm250 afifi boleh bayar secara ansuran. Buat masa ni, kami belum menawarkan potongan harga, tetapi kami jamin servis yg kami tawarkan adalah yang terbaik dan berkualiti tinggi.

  3. Maimunah says:

    Assalamualaikum,saya nak tanya ..
    saya tinggal berdekatan di Puchong…boleh x saya nak mengetahui tempat belajar memandu ini dan saya nak pengajar perempuan?…

  4. admin says:

    Salam Maimunah,

    Lokasi office, tempat kursus, ujian memandu semua di setapak. Saya tiada pengajar perempuan tetapi Maimunah boleh report jika pengajar2 saya berkelakuan tidak senonoh.

  5. apai says:

    salam admin…admin..kenapa di sabah jumlah bayaran lesen memandu menceceah rm1000?
    motor RM800
    Kereta RM 1300
    kenapa tempat admin murah??
    saya tekilan la..

  6. admin says:

    Apai,

    Sebenarnya tiada jumlah harga yang tetap kepada pengguna yang ditetapkan oleh JPJ. Kami sebagai pengusaha, kami dikenakan bayaran yang tetap bagi setiap pelajar yang mendaftar. Sebagai contoh .. Kos untuk seorang pelajar yang perlu dibayar oleh pengusaha sekolah memandu = rm700. Jadi kami sebagai pengusaha perlu membayar gaji tenaga pengajar, sewa office, bayaran bulanan kereta, kos minyak dah sebagainya. Mungkin kos sewa office di sana mahal, lokasi tempat belajar jauh dari office dan pelbagai kos lain akan menambahkan lagi harga yang akan dikenakan kepada pengguna.

  7. leen says:

    salam…
    saya berminat nak amik lesen kt tmpt admin ni…tp sy tggl di serdang…ade tak branch kat serdang ni? kena ke sana sendiri or disediakan transport?

  8. admin says:

    Buat masa nie, saya belum buka branch di sana dan saya juga tidak sediakan pengangkutan tetapi saya boleh ambik Leen di stesen LRT paling dekat dengan Setapak FREE of charge.

  9. yusxnet says:

    saya nak bertanya kalau sy ada saman dr jpj yg tidak leh d kompaunm,hanye lehh settle d makamah,bleh kah saya membuat lesen dan mendapat lesen?

  10. admin says:

    Tak boleh. Kena settlekan saman tu dulu baru boleh buat lesen.

  11. Ego says:

    kalau ada saman jpj yg tidak dikompaun,nak renew Lesen L boleh d terima tak? sebb nak blaja kereta,lesen moto dah ada,kalau ada saman ngn jpj,boleh renew tak Lesen L?

  12. gJan says:

    Assalamualaikum admin @ slm sejahtera.

    Saya ingin bertanyakan beberapa soalan tentang pengambilan lesen motor terutama tentang pengambilan lesen motor untuk remaja yang berumur 16+ ke atas.

    Tarikh lahir saya ialah 1/08/09 .

    Dapatkah saya mengambil lesen motor L sebelum tarikh lahir saya.?

    Bolehkah seseorang itu membuat rayuan untuk membuat lesen motor l sebelum tarikh lahirnya?

    Dapatkah KPP dijalankan sebelum tarikh lahir?

    Dapatkah seseorang itu mengambil lesen motor tanpa mempunyai kenderaan motor?

    Harap admin menjawab soalan saya secepat mungkin.

  13. gJan says:

    Saya juga ingin tahu KELAYAKAN seseorang yang boleh mengambil lesen motor(16+)

    Terima kasih.

  14. etty says:

    saya nk amik lesen…tpi waktu utk saya ada 1 week je..sempat ke? dulu saya da amik test ujian..lepas tu x sempat continue..camne..leyh dpt cpt2 ke?

  15. admin says:

    Ego,

    Kalau dah ade lesen L .. mudah sikit. Kalau tak salah, lesen tu boleh renew dan kalau ragu-ragu, better renew kat pejabat pos je sebab sistem di situ selalunya tak up to date.

  16. admin says:

    gJan,

    w’salam. Jawapan saya dalam ‘bold’.

    Saya ingin bertanyakan beberapa soalan tentang pengambilan lesen motor terutama tentang pengambilan lesen motor untuk remaja yang berumur 16+ ke atas.

    Tarikh lahir saya ialah 1/08/09 . Dapatkah saya mengambil lesen motor L sebelum tarikh lahir saya.?
    Tak boleh

    Bolehkah seseorang itu membuat rayuan untuk membuat lesen motor l sebelum tarikh lahirnya?
    Boleh cuba buat rayuan tapi setakat nie belum ada yang boleh.

    Dapatkah KPP dijalankan sebelum tarikh lahir?
    Kelas KPP boleh datang tapi kelas Pra-L tak boleh sebab untuk keluarkan lesen L, JPJ akan check tarikh lahir pada IC.
    Saya nasihatkan tunggu bagi mengelakkan masalah-masalah lain.

    Dapatkah seseorang itu mengambil lesen motor tanpa mempunyai kenderaan motor?
    Boleh kecuali mereka yang kurang upaya. Contohnya mereka yang cacat anggota badan dan memerlukan kenderaan khas untuk test JPJ. Mereka ini perlu mempunyai kenderaan khas sendiri yang telah diubahsuai dan diluluskan oleh JPJ.

    Tq.

  17. admin says:

    gJan,

    Saya juga ingin tahu KELAYAKAN seseorang yang boleh mengambil lesen motor(16+)

    Umur mesti melebihi 16 tahun

  18. admin says:

    etty,

    saya nk amik lesen…tpi waktu utk saya ada 1 week je..sempat ke? dulu saya da amik test ujian..lepas tu x sempat continue..camne..leyh dpt cpt2 ke?
    Yang test dulu tu, test apa? test Komputer? test JPJ?.

    1) Kalau test Komputer
    Seminggu tak sempat sebab selepas lesen L dikeluarkan, etty kena tunggu sekurang-kurangnya sebulan untuk pergi ke test JPJ

    2) Kalau test JPJ
    Boleh. Booking test JPJ mesti seminggu lebih awal.

  19. joe says:

    Askum,

    Boleh x amik ujian komputer sebelum cukup umur ?
    Tahun dpn saya 17 tahun tp saya nak amik ujian komputer dlm bulan 4 atau 5. Tarikh lahur : 24/5/93

    Kira2 campur smua, berapa lama nak dpt p untuk lesen keta ?

  20. admin says:

    Salam Joe,

    Process untuk ambik lesen: Kelas KPP –> Ujian Komputer –> Kelas Pra L –> Dapat Lesen L –> Belajar Memandu (Praktikal) –> Ujian JPJ –> Dapat Lesen P

    Untuk Kelas KPP dan Ujian Komputer, Minumum had umur 16 Tahun kerana kelas ini sama untuk lesen kereta dan lesen motor.
    Maksudnya jika joe nak ambik lesen motor, joe perlu ikut semua step dari kelas kpp hingga ujian jpj.
    Jika joe berhajat nak ambik lesen kereta, hanya perlu start dari step Kelas Pra-l, tak perlu ulang dari mula.

    Untuk Soalan Joe,

    Boleh x amik ujian komputer sebelum cukup umur ?
    Boleh

    Tahun dpn saya 17 tahun tp saya nak amik ujian komputer dlm bulan 4 atau 5. Tarikh lahur : 24/5/93
    Kira2 campur smua, berapa lama nak dpt p untuk lesen keta ?

    Pada 24/5/2010, umur joe dah 17 tahun. Maksudnya pada tarikh tu joe dah boleh daftar untuk Pra-L kereta.
    2-3 hari selepas datang kelas … saya boleh keluarkan lesen L kereta untuk Joe.
    Paling cepat untuk Joe boleh test JPJ pada tarikh 26/6/2010 iaitu sebulan selepas lesen L dikeluarkan.

    Tq

  21. ain says:

    salaam..admin..
    saya baru sebulan keje..n nak amek lesen
    saya tinggal di sungai besi…ada x branch yg berdekatan?
    lg 1 soalan…sy bekerja setiap hari isnin-sabtu..
    sabtu 10-2..so bleh ke saya nak blajar memandu?
    tlg bg pendapat…
    sy sgt memerlukan lesen memandu

  22. admin says:

    Salam Ain,

    Ain boleh datang setiap hari ahad untuk ambik lesen. Branch kat sana takde lagi … tapi Ain boleh datang naik LRT ke stesen yg paling dekat dengan tempat saya dan dari situ saya boleh ambik Ain.. contoh LRT Titiwangsa atau lrt Gombak .. takde charge pun.

  23. shazz says:

    slm…
    nak tanye psal potongan harga 50% tu…
    semua pusat latihan memandu seluruh negeri??atau yg terpilih??
    klu yg terpilih leh tau dkat ane??
    sy duk dkat besut…terengganu..

  24. jejaka pening says:

    sy ada saman trafik sudah 2 tahun x bayar.bolehkah sy ambil lesen kereta??-jejaka pening-

  25. admin says:

    Salam Shazz,

    Untuk potongan 50% tu .. hanya tempat yg terpilih sahaja.

  26. admin says:

    Salam Jejaka pening,

    Jejaka kena settlekan saman tu dulu baru boleh daftar untuk ambil lesen kereta.

  27. miara says:

    boleh tak perempuan mengandung mengambil lesen memandu?
    lesen ‘L’ dah dapat tapi tinggal nak mabik test ‘p’ oleh jpj ?
    dibenarkan tak?

  28. admin says:

    Tgk condition miara, kalau tak mengganggu kesihatan mmg dibenarkan.
    Miara mengandung berapa bulan? ..

  29. Sue says:

    Salam,
    Saya nak tanya. Kalau nak ambil pakej lesen kereta dan motor sekali ada tak? Berapa kosnya and starting kena bayar berapa?

    Kalau lesen kereta sahaja berapa?

    Kalau saya daftar bulan 7 nanti, bolehkah saya settlekan semuanya sampai dapat P dalam masa dua bulan?

  30. Salam Sue,

    Kereta + Motor = rm1050

    Untuk Pendaftaran rm300, bakinya secara ansuran …
    Kedua-dia lesen tu, sue boleh dapatkan dalam masa 2 bulan.

  31. izad says:

    salam..

    sy berminat nk ambil lesen motor dan kereta di tmpt admin..
    berapa total semua…dan bolehkan lesen sy itu boleh siap dlm mse sebulan shj…
    sy hanya free sabtu dan ahad shj.

  32. Izad,

    Sebulan tak cukup. Paling minimum sebulan seminggu.

    1) Kursus KPP – 8jam
    2) Ujian Komputer – 2hari selepas kursus KPP
    3) Kelas Pra-L – 2hari selepas Ujian Komputer
    4) Dapat L
    5) Belajar Memandu – 8 jam belajar
    6) Test JPJ – Paling cepat booking untuk test adalah sebulan selepas lesen L dikeluarkan (Undang-undang JPJ)

  33. ayu says:

    salam…sy juz nk tau berapa lama keputusan ujian berkomputer akan dikeluarkan selepas ujian diambil

  34. Ayu,

    Keputusan Ujian Komputer akan dapat terus lepas test tu.

  35. Syahirah says:

    Salam~

    Saya bercadang untuk mengambil lesen memandu bulan ini. Tapi saya musykil antara saya layak atau tidak mengambilnya. Kini, umur saya belum genap 17 tahun lagi. Tarikh lahir saya (20/08/92). Jadi, bagaimanakah caranya untuk saya mendapatkan lesen memandu? Adakah saya perlu tunggu umur saya genap 17tahun atau ada cara lain?

  36. bangman says:

    saya nak lesen penuh (I).
    beri tahu kos dan bila saya bolih daftar.
    tq

  37. bae says:

    bae

    nk tnye la….sy dh ada lesen memendu motor b2,P.saya baru kne saman atas ksalahan tidak mempamirkan pelekat P…adakah lesen saya akan ditarik untuk kesalahan pertama?

  38. Saya nasihatkan tunggu dulu sehingga 20/8 … kalau tak nnti buat masalah jek. Sebab kadang2 ade jugak yg lepas untuk ambil kelas KPP dan ujian Komputer, tapi kebanyakannya nak start kelas KPP pun tak boleh.

  39. Buat masa nie, saya tak buat lagi lesen untuk kelas I.
    Mungkin kalau ramai yg berminat untuk kelas lesen ni, saya boleh start buat.

  40. Saya tak pasti berapa point untuk kesalahan tersebut … tetapi bagi pemandu Lesen Percubaan yang telah mengumpul 10 atau lebih Mata Demerit, lesen percubaan akan dibatalkan. so kena buat baru….lesen P .

    untuk rayuan…

    Bagi pemandu yang telah dibatalkan lesen memandu Lesen ‘P’ , tidak boleh memandu atau mendapatkan suatu lesen, sama ada lesen belajar memandu atau selainnya daripada apa-apa kelas bagi tempoh 12 bulam dari tarikh penyerahan balik lesen.

  41. Adha says:

    Askum..tanya skit saya umur 16 tahun(18.06.93)dan still skolah..kalu saya amik hari sabtu dan ahad agak2 brape lame tempoh total saya boleh dpt lesen percubaan?

  42. aCe says:

    askm..

    saya mempunyai ada satu soalan..
    saya mempunyai bebeapa saman dari trafik & polis.
    saman x di bayar.. mybe dlm 3 4 tahn..
    adakah saya bleh ambil lesen?

  43. hamba ALLAH says:

    saya baru nak mula buat lesen memandu..
    keta & motor sekali..
    brapa lma bole siap ek..
    coz tengah bz ler..
    boleh tak kta tangguh buat lesen..
    ada ke sya akn kena bayar apa2..

  44. EMMA says:

    saya nak taw ambik lesen D ja berapa?
    kat putrajaya ada tak?

  45. Emma,

    Untuk lesen kerete (D) .. harga = rm750

  46. amira says:

    salam admin, saya baru dapat lesen P, saya mahu tahu di mana saya boleh dapatkan pelekat P? Saya ada tanya kawan2 saya, tapi mereka gelakkan saya tanpa memberikan jawapan.

  47. MIZZ says:

    SAYA NK TNYA..SY DH AD LESEN L B2 ..PERLU KE SYA RENEW LESEN TUU SELAGI SY X WAT LESEN P

  48. farah says:

    hai admin,nk tye kalu kite nak delay dulu amik test jpj tu blh ke?mksudnye pas kite blajr yg 8 jam tue

  49. sarah says:

    askm..
    nak tanye,saya da boleh bawak kereta so, bleh x nak kurangkan waktu blaja?

  50. medan says:

    wajibkah calon menjalani pra-test dengan syarikat memandu, sebelum test jpj yang sebenarnya?

  51. shamsul says:

    A’kum En Admin,

    Saya Buta Warna, bole ke saya ambil Lesen memandu kereta? Saya takde masalah untuk mengenal pasti lampu isyarat, lagipun saya dah 2 tahun bawa kereta tanpa lesen. Saya sah buta warna bila tak lepas baca buku warna bernombor masa amik medical check-up.

    Harap bantuan admin jika ada alternatif.

  52. Salam Amira,

    Pelekat P tu ade banyak jual kat merata2,tapi saya nasihatkan beli di mana-mana sekolah memandu dan jgn beli di kedai2 tepi jalan sebab kebanyakan mereka jual pelekat p tidak mengikut saiz yg ditetapkan oleh JPJ. Jadi beli di sekolah memandu ye ..

  53. Salam MIZZ,
    Kalau nak bawak motor kena renew lesen tu .. kalau takmo takpe. Lesen L tu valid sampai 2 tahun .. kalau dah lepas 2 tahun, MIZZ kena start balik dari awal untuk ambik lesen P motor

  54. Salam Farah,
    Kalau Farah dah blaja 8 jam kemudian nak delay test .. boleh, cuma takut nnti time nak ambik balik test JPJ tu, Farah dah lupa mcmana step2 untuk test JPJ, contohnya map jalanraya.

  55. Salam Sarah,
    Tak boleh Sarah sebab undang2 JPJ sekarang, Sarah mesti habiskan 8 jam walaupun dah pandai bawak kereta.

  56. Salam Medan,
    JPJ tidak menetapkan syarat untuk menjalani pra-test dengan Sekolah memandu TETAPI boleh dikatakan 90% sekolah memandu mewajibkan lulus QTI sebelum ke ujian JPJ

  57. nieta says:

    sy nk amik lesen kereta ngn motor.nk daftar kt mane? sy tinggal kt sungai besi..boleh ambik kan

  58. ROY says:

    Assalamualaikum,
    Boleh saya tahu berapa wang yang perlu dibayar bagi setiap sesi (lesen motor L)?

  59. ijam says:

    sy dah berkali2 ambk ujian kmputer..tak lulus lg..asyik2 41 jer..rasanyer dah 10 kali ambik..sehingga sijil kpp sy mati..sy sekolah tak pandai..kenapa diorang tak bg ujian lisan..

  60. epol says:

    saya nak tanya ckit. saya ada dengar brita terbaru yang lesen motor boleh diambil pada umur 15 tahun. adakah ia benar??

  61. epol says:

    betul ke lesen motor blh diambil pda umur 15thn?? sila jawab ye..

  62. Salam Epol,

    Tak boleh. Minumum 16 tahun.

  63. Tiki says:

    Salam,
    Nak tumpang tanya,kalau nak buat lesen memandu tetapi sebelum ini dia ada kes saman trafik PDRM yang belum selesai,boleh ke dia buat lesen memandu?

  64. heavenstar says:

    nak tanya proses mendaptkan lesen kereta+motor berapa lama? 2 bulan ke??

  65. memer says:

    pada umur berapa boleh mengambil lesen kereta?
    saya dgr start next year umur 21 baru boleh ambl?
    betul ke?

  66. hafidz says:

    assalamualaikum..bagaimana hendak mengetahui guru memandu kita?adakah guru yang memberi kursus KPP 5 jam tersebut adalah guru memandu kita?Adakah penting untuk kita mengetahui guru memandu kita sewaktu mengambil Ujian Teori Berkomputer???

  67. Ben says:

    Lesen L kereta aku macam dah tamat tempoh la ..ada dkat sekolah memandu..dah lebih 3 bulan .. dengar kata kalo tak renew kena ulang balik semua praktikal dan ujian ..betul ke?

  68. putra says:

    salam imkl
    tmpng tanya, apakah itu QTI?
    sya ingat lepas praktkal 8 jam boleh trus buat ujian JPJ.
    trima kasih.

  69. Worried Bird says:

    Hi,i dh ambik ujian JPJ & kecundang di bahagaian jlnraya…apakah saya perlu mulakan drp KPP, ujian berkomputer n etc??…ujian ini sy ambik bulan march thn lepas (2008)..perlukan nasihat tuan secepat yg mungkin..trima kasih.

  70. just want to know says:

    berapakah tempoh yg paling cepat untuk dapat lesen P??

  71. shila says:

    kalo ade saman polis trafik tp x de saman JPJ leh mohon tuk wat lesen ker?

  72. sahrina says:

    assalm mualkm. nama saya rina. saya nak taya, kalu pendatang asing boleh tak mengambil lesen di malaysia? harap di balas rina

  73. hamshah says:

    saya ni orang sabah jadi saya nak tanya bekenaan yuran..
    a)Yuran keseluruhan?
    b)Yuran pemulaan?
    c)Yuran ansuran?

  74. ella says:

    askum…
    sy ella sy nak tnye beberapa soalan…brp keseluruhan harga lesen L dan P…

  75. Sasha says:

    Hi,
    Mcm mane pula saya yg tinggal d jhor bahru..
    adakah ada cawangan d johor..??

  76. shafiq says:

    salam
    sy shafiq,umo 17
    sy nk tye,sy srng oku..
    bgaimnakah sy blh ambil lesen kerete??
    dn di mana tmptyer??

    hrp bls
    terime kasih

  77. iena says:

    saya belum lg 17 tp cuma nk berlajar memandu bole ker?19 dec bru ckup 17.

  78. “sy nk amik lesen kereta ngn motor.nk daftar kt mane? sy tinggal kt sungai besi..boleh ambik kan”

    nieta, sorry lambat reply. boleh nak ambik di sungai besi tapi akan ada additional charges untuk transportation. otherwise, tunggu kat LRT Gombak, no additional cost will be charged. untuk pendaftaran, sila contact kami ya! 012-6315243 or 012-6369053 or 013-3254043. thanks!

  79. “Assalamualaikum,
    Boleh saya tahu berapa wang yang perlu dibayar bagi setiap sesi (lesen motor L)?”

    Wsalam ROY, untuk lesen L motor, jumlah bayarannya adalah RM300 sahaja. Bayaran pertama RM250, baki RM50 selepas lulus computer test untuk teruskan ke Pra-L. Sila contact kami untuk pendaftaran ya!

  80. “sy dah berkali2 ambk ujian kmputer..tak lulus lg..asyik2 41 jer..rasanyer dah 10 kali ambik..sehingga sijil kpp sy mati..sy sekolah tak pandai..kenapa diorang tak bg ujian lisan..”

    ijam, sila cuba lagi sampai lulus, ya? ada baca buku ke tak ni? :) sebab kalau buat soalan ujian dalam buku contoh soalan, insya Allah boleh lulus punya. ataupun, buat praktis contoh-contoh soalan banyak kali sampai hafal.

  81. “Salam,
    Nak tumpang tanya,kalau nak buat lesen memandu tetapi sebelum ini dia ada kes saman trafik PDRM yang belum selesai,boleh ke dia buat lesen memandu?”

    wsalam Tiki, dinasihatkan Tiki settlekan semua saman-saman tu dulu. takut sangkut pulak nanti kat jpj :)

  82. “nak tanya proses mendaptkan lesen kereta+motor berapa lama? 2 bulan ke??”

    heavenstar, yeap 2 bulan boleh settle kalau betul-betul ikut schedule dia…

  83. “pada umur berapa boleh mengambil lesen kereta?
    saya dgr start next year umur 21 baru boleh ambl?
    betul ke?”

    memer, kurang pasti untuk tahun depan. tapi sekaran ni kelayakan umur masih 17 tahun.

  84. “assalamualaikum..bagaimana hendak mengetahui guru memandu kita?adakah guru yang memberi kursus KPP 5 jam tersebut adalah guru memandu kita?Adakah penting untuk kita mengetahui guru memandu kita sewaktu mengambil Ujian Teori Berkomputer???”

    wsalam hafidz, hmmm selalunya ikut kat mana awak buat pendaftaran. kalau dengan kami, guru mengajar kelas KPP, Pra-L dengan instructor mengajar pemanduan berbeza-beza. tidak penting siapa yang mengajar, yang penting kita faham and boleh lulus computer test, cukup :)

  85. “Lesen L kereta aku macam dah tamat tempoh la ..ada dkat sekolah memandu..dah lebih 3 bulan .. dengar kata kalo tak renew kena ulang balik semua praktikal dan ujian ..betul ke?”

    Ben, eh tak la, kalau tak renew, sila la renew cepat-cepat sebab tempoh sah laku lesen L cuma 2 tahun sahaja. kalau lebih dari tu kena start dari KPP semula, kan leceh tu. ujian praktikal kena satisfy 8jam untuk JPJ, yang lain terpulang kepada individu tertentu whether nak tambah jam or not. kalau kurang pasti lagi, let us know ya. kami bersedia untuk membantu yang termampu.

  86. “salam imkl
    tmpng tanya, apakah itu QTI?
    sya ingat lepas praktkal 8 jam boleh trus buat ujian JPJ.
    trima kasih.”

    QTI ni kira pra-JPJ, and ini hanyalah internal test sahaja. kalau tak lulus, calon dinasihatkan untuk tambah jam belajar sebab no point pun amik test JPJ kalau QTI pun tak lulus, kan? that’s the idea.

  87. “Hi,i dh ambik ujian JPJ & kecundang di bahagaian jlnraya…apakah saya perlu mulakan drp KPP, ujian berkomputer n etc??…ujian ini sy ambik bulan march thn lepas (2008)..perlukan nasihat tuan secepat yg mungkin..trima kasih.”

    Worried Bird, kenapa tak re-test di tempat lama secepat mungkin? takut lesen L tu mati nanti kena ulang balik dari KPP. bila tarikh sah mula lesen L tu ya?

  88. “berapakah tempoh yg paling cepat untuk dapat lesen P??”

    just want to know, 1.5 months boleh settle kalau ikut schedule betul-betul.

  89. “kalo ade saman polis trafik tp x de saman JPJ leh mohon tuk wat lesen ker?”

    shila, saya rasa better settle semua dulu sebab takut sangkut jugak nanti.

  90. “assalm mualkm. nama saya rina. saya nak taya, kalu pendatang asing boleh tak mengambil lesen di malaysia? harap di balas rina”

    wsalam rina. boleh, asalkan ada passport yang sah dan telah berada di Malaysia sekurang-kurangnya 6 bulan kalau tak silap saya. sila hubungi 012-6315243/012-6369053/013-3254043 untuk pertanyaan lanjut dan pendaftaran ya!

  91. “saya ni orang sabah jadi saya nak tanya bekenaan yuran..
    a)Yuran keseluruhan?
    b)Yuran pemulaan?
    c)Yuran ansuran?”

    hamshah, orang sabah nak amik lesen di semenanjung ke di sabah? sebabnya, kami tiada perkhidmatan di sana ya! harap maklum :)

    and nak amik lesen apa ye? kereta ke motor?

  92. “askum…
    sy ella sy nak tnye beberapa soalan…brp keseluruhan harga lesen L dan P…”

    wsalam ella. boleh saya tahu lesen L dan P motor ke kereta? kalau motor, RM450 sahaja. kereta pulak RM750 sahaja. hubungi kami 012-6315243/012-6369053/013-3254043 untuk pendaftaran ya!

  93. “Hi,
    Mcm mane pula saya yg tinggal d jhor bahru..
    adakah ada cawangan d johor..??”

    hi sasha, takde cawangan lagi. maaf ya! :)

  94. “salam
    sy shafiq,umo 17
    sy nk tye,sy srng oku..
    bgaimnakah sy blh ambil lesen kerete??
    dn di mana tmptyer??

    hrp bls
    terime kasih”

    wsalam shafiq. boleh terangkan kepada kami oku yang macamana? sebab untuk sesetengah kes, anda diminta mengubahsuai siap-siap kereta anda mengikut kesesuaian dan mendapat kelulusan daripada puspakom, lepas tu nanti boleh belajar dan test terus dengan kereta tu. it depends. boleh cerita dengan lebih lanjut? takde masalah encik kalau nak amik lesen, kami sedia membantu.

  95. “saya belum lg 17 tp cuma nk berlajar memandu bole ker?19 dec bru ckup 17.”

    iena, ok camtu adik masuk KPP dulu, nanti 19 dec onwards baru amik computer test. amacam? hubungi kami ya dik!

  96. s_g8 says:

    salam,
    saya ada 1 prob. dulu saya amek lesen L skali keta ngan moto. sekarang saya da ade lesen keta full tapi moto blm amek lagi. masalah nye lesen L saya da lame mati. da lebih 2 tahun da. kalau saya nak amek lesen moto, lesen L saya tu bole pakai lagi ke? saye kena amek lesen L balik dulu ke? atau lesen L tu bole renew balik? atau ade cara lain?

  97. “salam,
    saya ada 1 prob. dulu saya amek lesen L skali keta ngan moto. sekarang saya da ade lesen keta full tapi moto blm amek lagi. masalah nye lesen L saya da lame mati. da lebih 2 tahun da. kalau saya nak amek lesen moto, lesen L saya tu bole pakai lagi ke? saye kena amek lesen L balik dulu ke? atau lesen L tu bole renew balik? atau ade cara lain?”

    wsalam s_g8, memang dah tak boleh renew dah lesen L tu. awak memang kena buat balik, tapi tak perlu dah nak pergi kelas KPP and amik computer test, kira tambah kelas je la ni.

    untuk tambah kelas B2, bayaran kami cuma RM390 sahaja. sms/call/email us for registration, ya. bila-bila nak start pun boleh.

  98. shahril says:

    Salam,saya dah ada lesen P untuk kereta. Macam mana saya nak ambil lesen L untuk motor?

  99. “Salam,saya dah ada lesen P untuk kereta. Macam mana saya nak ambil lesen L untuk motor?”

    Tambah kelas untuk lesen motor B2 is RM390 sampai P. Untuk dapatkan L sahaja RM250.

    Prosesnya, first pergi kelas Pra-L motor B2. Then boleh release lesen L.

  100. hariz says:

    Assalamualaikum…sy dh ada lesen P utk motorsikal…sy dgr syarat umur ambik kereta dh naik ke umur 21 tahun..kalau sy ambil 19Dec thn nie..boleh lg ke?Sbb umo sy 17 tahun….bdk SPM..klau x dpt mmg rgi tol…T_T

  101. unknown says:

    boleh ke saya trus melangkah ke PRA L tanpa ujian computer memandu? i means direct line ……..adaka perkerja office akan check data tersebut sma ada sya ada ambik ujian atau tiada…..??mereka dapat tahu ka tidak ??

  102. “Assalamualaikum…sy dh ada lesen P utk motorsikal…sy dgr syarat umur ambik kereta dh naik ke umur 21 tahun..kalau sy ambil 19Dec thn nie..boleh lg ke?Sbb umo sy 17 tahun….bdk SPM..klau x dpt mmg rgi tol…T_T”

    So far memang had umur 17 tahun dik. In the future saya tak dapat nak ramal :-) So sementara kami sedang bagi promosi ni, baik close cepat-cepat!

  103. “boleh ke saya trus melangkah ke PRA L tanpa ujian computer memandu? i means direct line ……..adaka perkerja office akan check data tersebut sma ada sya ada ambik ujian atau tiada…..??mereka dapat tahu ka tidak ??”

    maaf ya, tak boleh, unless kalau dah ada lesen P mana-mana, and nak tambah kelas.

  104. Ayem says:

    saya sudah mempunyai L kereta,
    adakah saya boleh memandu di jalan raya?
    ada yang bagitau saya boleh tapi mesti kena ada orang yang lesen D full di sebelah semasa memandu.

    adakah benar..?

    terima kasih

  105. kangroo says:

    sya baru buat lesen thun nie tpi xtahu cmne nam ambil ye sye sgn bg tau dieorg pasal kes nie sya harap tolong ajar …..

  106. “sya baru buat lesen thun nie tpi xtahu cmne nam ambil ye sye sgn bg tau dieorg pasal kes nie sya harap tolong ajar …..”

    tak berapa clear soalan anda ni. boleh re-phrase?

  107. “saya sudah mempunyai L kereta,
    adakah saya boleh memandu di jalan raya?
    ada yang bagitau saya boleh tapi mesti kena ada orang yang lesen D full di sebelah semasa memandu.

    adakah benar..?

    terima kasih”

    setahu saya tak boleh UNLESS kalau menggunakan kereta sekolah memandu.

  108. ikhwan says:

    salam..saya dah CDL utk kereta..skrg saya nk buat lesen motorsikal pulak.
    soalan saya,
    1-brapa harga?
    2-apakah proses yg akan saya lalui?(cthnya kena buat A-Z smula ke atau ada bhagian yg saya blh langkau)
    terima kasih.

  109. “salam..saya dah CDL utk kereta..skrg saya nk buat lesen motorsikal pulak.
    soalan saya,
    1-brapa harga?
    2-apakah proses yg akan saya lalui?(cthnya kena buat A-Z smula ke atau ada bhagian yg saya blh langkau)
    terima kasih.”

    1. Harga untuk tambah kelas B2 adalah RM390 sahaja.
    2. Tidak perlu ambil semula ujian komputer, boleh terus masuk kelas Pra-L (teori dan amali) untuk dapatkan lesen L. Selepas itu perlu habiskan jumlah jam, buat QTI and then terus ujian JPJ. Itu sahaja. In total hanya satu ujian sahaja. Pembayaran boleh dibuat sebanyak 2-3 kali secara ansuran.

  110. nu_tiq87 says:

    hello..
    nak nanyer..

    sy amek test berkomputer and belajar semua kat Jb..
    tapi tak sempat nak buat test jpj sbb klo nak test ngan jpj mesti a month after dapat licence L kan..
    tapi cuti dah abes so kene balek IPT kat KL..
    so my question is..
    bley tak klo sy nak amek test jpj kat KL?..
    klo boley, mcm mane sy nak berurusan di KL..
    perlu lalu institut memandu ke or direct trus ke jpj negeri tok booking tarikh?.

    thankz a lot..=)

  111. nu_tiq87 says:

    hello..

    just nak nanyer admin

    sy amek test berkomputer and belajar semua kat Jb..
    tapi tak sempat nak buat test jpj sbb klo nak test ngan jpj mesti after a month dapat licence L kan..
    tapi cuti dah abes so kene balek IPT kat KL..
    so my question is..
    bley tak klo sy nak amek test jpj kat KL?..
    klo boley, mcm mane sy nak berurusan di KL..
    perlu lalu institut memandu ke or direct trus ke jpj negeri tok booking tarikh?.

    plezz ..help me out from this probs.
    stuck with all this questions
    thankz a lot..=)

  112. “hello..
    nak nanyer..

    sy amek test berkomputer and belajar semua kat Jb..
    tapi tak sempat nak buat test jpj sbb klo nak test ngan jpj mesti a month after dapat licence L kan..
    tapi cuti dah abes so kene balek IPT kat KL..
    so my question is..
    bley tak klo sy nak amek test jpj kat KL?..
    klo boley, mcm mane sy nak berurusan di KL..
    perlu lalu institut memandu ke or direct trus ke jpj negeri tok booking tarikh?.

    thankz a lot..=)”

    boleh sambung dengan saya, harga kami cuma RM490 sahaja. cuma make sure adik dapatkan borang SM4 daripada pusat memandu adik di JB tu.

  113. nizam says:

    nk tye….sy skg berumur 15tahun.
    bolehkah sy mengambil lesen motosikal pada tahun hadapan 2010.sy berharap sangat nak mengambil..tahun depan umur saya 16tahun?

  114. sai says:

    hi..saye nak tanya soalan ttg permohonan lesen memendu,?.1st.boleh kah saya memohon lesen lagi selepas gagal 3x dalam ujian bertuli sekitar 2005 or 2006 tahun?..2nd.mengapakah permohonan lesen memandu terlalu mahal sedangkan kebanyakan pengguna ialah rakyat malaysia?…jgn mre arrr sye tu tnye je….thanks

  115. “nk tye….sy skg berumur 15tahun.
    bolehkah sy mengambil lesen motosikal pada tahun hadapan 2010.sy berharap sangat nak mengambil..tahun depan umur saya 16tahun?”

    boleh, no problem. dia ikut tarikh lahir adik. bila adik lahir?

  116. darkwarlord says:

    salam” nak tnye lesen L kwn sy ambik 2 minggu je terus dpat , kat sini, brapa lame mase untuk dapat lesen L (untuk B2(MOTOSIKAL)

    TERIMA KASIH

    ps:/ bkn rm 211 ker lesen b2(L& P BGI b2)
    kan kerajaan dah umum?

  117. “hi..saye nak tanya soalan ttg permohonan lesen memendu,?.1st.boleh kah saya memohon lesen lagi selepas gagal 3x dalam ujian bertuli sekitar 2005 or 2006 tahun?..2nd.mengapakah permohonan lesen memandu terlalu mahal sedangkan kebanyakan pengguna ialah rakyat malaysia?…jgn mre arrr sye tu tnye je….thanks”

    sai, takde masalah kalau gagal banyak kali pun tetap boleh ambik hehe. tentang harga tu, kena bijak memilih la dik, jangan tersalah pilih pakej yang terlalu mahal pulak, choose wisely, ok!

  118. “salam” nak tnye lesen L kwn sy ambik 2 minggu je terus dpat , kat sini, brapa lame mase untuk dapat lesen L (untuk B2(MOTOSIKAL)

    TERIMA KASIH

    ps:/ bkn rm 211 ker lesen b2(L& P BGI b2)
    kan kerajaan dah umum?”

    2 minggu boleh je takde masalah, yang penting lulus test computer dengan sekali ambik je. actually standard je mana-mana tempat procedure untuk ambik lesen, semuanya bergantung kepada pengurusan masa etc.

  119. yem says:

    berapa lama masa yang paling cepat diperlukan untuk habis sampai dapat lesen P??
    sebulan cukup tak??
    harap sesiapa yang tahu tolong bagi tahu saya..

  120. “berapa lama masa yang paling cepat diperlukan untuk habis sampai dapat lesen P??
    sebulan cukup tak??
    harap sesiapa yang tahu tolong bagi tahu saya..”

    paling cepat 1.5 bulan. yang penting kena pass semua ujian (undang-undang & jalanraya)

  121. hani says:

    saya sudah jalani praL. saya musykil tentang nak dapat lesennya?? perlu berapa minggu untuk dapat??dan qti tu apabenda

  122. slayer says:

    saya dgr tahun dpn hanya umur 21 tahun je boleh amik lesen kereta. btul ke? saya skrang 17 thun. klo nk amik bulan januari, x smpat ke??

  123. Hanny says:

    salam,saya nak tanya sikit..kalau baru umur 16 tahun tapi nak amik ujian lesen kereta boleh tak??dah sekarang cuti..
    2 januari baru 17tahun..

  124. wafa says:

    saya nk tnya btl ke kwn sy ckp kelayakan untuk mgambil lesen kereta pd thn 2010 hnya lyak umr 21 thn????bley x rply d email sy afa_cutegurlz1@yahoo.com

  125. santokh singh says:

    -betol ke tahun depan pkai kereta transmisi auto utk belajar kereta?
    – betol ke syarat umur ambik lesen kereta naik ke umur 21 tahun taun dpn?

  126. “saya sudah jalani praL. saya musykil tentang nak dapat lesennya?? perlu berapa minggu untuk dapat??dan qti tu apabenda”

    lesen L boleh dikeluarkan dalam masa 3-5 hari selepas selesai kelas Pra-L. cuba tanya sekolah memandu yang hani daftar untuk pertanyaan lanjut. QTI adalah mock test of the real jpj test.

  127. “saya dgr tahun dpn hanya umur 21 tahun je boleh amik lesen kereta. btul ke? saya skrang 17 thun. klo nk amik bulan januari, x smpat ke??”

    setahu kami, kelayakan untuk mengambil lesen D masih lagi 17 tahun dan ke atas.

  128. “salam,saya nak tanya sikit..kalau baru umur 16 tahun tapi nak amik ujian lesen kereta boleh tak??dah sekarang cuti..
    2 januari baru 17tahun..”

    maaf dik, kena tunggu 2 januari baru boleh ambil lesen kereta (kelas D) tapi kalau nak masuk kelas KPP dulu, boleh takde masalah. harga promosi kami RM650 masih valid until end of this year. so daftar cepat! hubungi 012-6315243 untuk pertanyaan lanjut dan pendaftaran ya.

  129. anis syahirah says:

    assalamualaikum..
    nak tanye..
    betol ke tahon depan umur 21 baru boleh ambil lesen??

  130. rieyz says:

    hai, saya nak tnya ttg had umur yang d tetap kan utk ambik lesen bagi tahun 2010 berapa ya.??

  131. “saya nk tnya btl ke kwn sy ckp kelayakan untuk mgambil lesen kereta pd thn 2010 hnya lyak umr 21 thn????bley x rply d email sy afa_cutegurlz1@yahoo.com

    masih umur 17 tahun lagi.

  132. “-betol ke tahun depan pkai kereta transmisi auto utk belajar kereta?
    – betol ke syarat umur ambik lesen kereta naik ke umur 21 tahun taun dpn?”

    – masih manual
    – masih umur 17 tahun

  133. “assalamualaikum..
    nak tanye..
    betol ke tahon depan umur 21 baru boleh ambil lesen??”

    masih 17 tahun.

  134. “hai, saya nak tnya ttg had umur yang d tetap kan utk ambik lesen bagi tahun 2010 berapa ya.??”

    masih 17 tahun untuk lesen kereta dan 16 tahun untuk motor.

  135. nizam says:

    nk tye….sy skg berumur 15tahun.
    bolehkah sy mengambil lesen motosikal pada tahun hadapan 2010.sy berharap sangat nak mengambil..tahun depan umur saya 16tahun?

    Sy lahir 22january 1994.sebab saya dengar kelayakan untuk mendapat lesen motosikal 16tahun ke atas akan ditukarkan ke 20tahun ke atas pada tahun 2010.saya takot tahun hadapan sye tak leh amik lesen motosikal.betul ke.sy hrap abg boleh bantu..thx

  136. ainulmardhiyah says:

    Assalamualikum..adkah syarat umur asas untuk ambil lesen akan diubah pada thun 2010 iaitu 21 tahun??

  137. “Assalamualikum..adkah syarat umur asas untuk ambil lesen akan diubah pada thun 2010 iaitu 21 tahun??”

    masih 17 tahun as far as we are concerned.

  138. Aryle says:

    Salam, boleh tak terangkan semua bayaran yang perlu bagi setiap sesi? Thanks in advance :)

  139. anis a says:

    salam.
    Nak tanya…
    Memang confirm ke tak de perubahan had umur tahun 2010? Saya bru 17 thn..
    x sbr nak amik lesen kereta dengan motor trus. Jadi, tempoh mase die panjang skit ke atau sama jer dengan tempoh masa belajar motor dan kereta yang berasingan?

  140. OQ says:

    Assalamualaikum,

    Saya expatriate drpd indonesia, saya ada lesem memandu motosikal dengan kereta dari indonesia, bagaimana nak apply lesen memandu kat malaysia.

    Regards,

    Oki
    ECS AirAsia

  141. apoll says:

    Assalamualikum….bolehkah sy mengambil lesen motosikal pda tahun ini 2010…sy lahir 3february1994….

  142. apoll says:

    Assalamualikum..bolehkah sy mengambil lesen motosikal pada tahun 2010 ini…sy lahir 3february 1994!!!

  143. aidaa says:

    Assalamualikum..bolehkah sy mengambil lesen motosikal pada tahun 2010 ini…sy lahir 3february 1994!!!

  144. “Salam, boleh tak terangkan semua bayaran yang perlu bagi setiap sesi? Thanks in advance :)”

    Untuk lesen apa? Kalau lesen motor (B2);

    Kelas KPP: RM200
    Kelas Pra-L: RM150
    Sebelum QTI: RM100

    Kalau lesen kereta (D), harga 2009 ialah RM750 tetapi untuk first quater 2010 kami menawarkan harga yang lebih competitive iaitu RM700 sahaja! No hidden cost whatsoever. And peringkat bayaran seperti berikut;

    Kelas KPP: RM300
    Kelas Pra-L: RM250
    Sebelum QTI: RM150

  145. “salam.
    Nak tanya…
    Memang confirm ke tak de perubahan had umur tahun 2010? Saya bru 17 thn..
    x sbr nak amik lesen kereta dengan motor trus. Jadi, tempoh mase die panjang skit ke atau sama jer dengan tempoh masa belajar motor dan kereta yang berasingan?”

    wsalam. so far memang belum ada perubahan had umur untuk 2010. kalau ada apa-apa pengumuman baru, kami pasti akan war-warkan dengan kadar yang segera.

  146. “Assalamualikum….bolehkah sy mengambil lesen motosikal pda tahun ini 2010…sy lahir 3february1994….”

    Wsalam. Boleh, tetapi hanya selepas 3 February nanti.

  147. trence94 says:

    Salam
    saya nak tanya…
    tarikh lahir saya 1994 feb 11
    selepas february saya nak ambil lesen motor,saya boleh ambil sampai berapa CC?dengan harganya?

  148. ANN says:

    saya lahir pada 1/4/94…tp,saya nak ambik lesen motosikal awal tahun ni sbb saya akan ke mrsm betong Mac nanti…boleh ke sbb umur saya blm ckp 16 tahun lg…

  149. Trence says:

    Salam,
    saya nak tanya,tahun ni saya umur 16,lesen motor boleh ambil selepas tarikh lahir kan?boleh ambil sampai berapa CC?1700CC boleh tak?berapa harganya?

  150. naz says:

    assalammualaikum…syer umo 16 tp hari jadi bulan 8…bley ker syer amik lesen moto kelas b2????

  151. naz says:

    slm…umo 16 tp ari jadi bulan 8 nie…bley x amik lesen moto skang???

  152. Fz says:

    Salam.
    Saya nak tanya..
    sekiranya saya telah mempunyai lesen P B2 dan akan berakhir pada 28 Julai 2010,
    brapa lamakah saya menggunakan lesen P kereta saya sekiranya saya mendapat lesen P kereta pada bulan ini?

  153. thira says:

    nk tye…rape lme agknye nk dptkn lesen P???nk test jpj 2 kne buat temphan jga ker??

  154. anies says:

    salam. saya ada soalan penting untk ditanya, harap dapat jawapan dari pihak lesenmemandu.

    bagaimana kalau orang yang mempunyai masalah fizikal nak ambil ujian memandu? contohnya, tangan kiri tidak kuat untuk memegang. bagaimana dia hendah mengendalikan gear? boleh kah dia ambil ujian ini? apakah ada kemudahan lain untuknya?

    mintak perhatian untuk soalan ini…

  155. anies says:

    salam saya mintak lesenmemandu dapat menjawab pertanyaan saya kerana soalan saya sangat penting.

    bagaimana kalau orang yang mempunyai masalah fizikal mahu mengambil ujian memandu? contohnya tangan kirinya mempunyai masalah dan tidak kuat untuk mengendalikan gear ataupun handbreak. apakah ada kemudahan lain untuknya?

    mintak soalan ini diberi perhatian kerana ia penting

  156. ellyz says:

    slmz..admin..nk gk tnya..lesen memndu yg ada discount tu ada ke x kt sarawak…rasa minat jer nk wt lesen ni..p kt sarawak mahal sgt…

  157. terry says:

    nak tanye saya tahun ni(2010) dah 17 tahun….tapi saya lahir pada 22/7/93 bolehkah saya belajar memandu??…atau saya cume boleh kursus kpp dan ujian berkomputer???

  158. Adam says:

    Berape jumlah yang perlu dibayar untuk ambil lesen motor?

  159. Fiq says:

    Kat mane saye boleh ambik lesen di kuala terengganu?

  160. leo says:

    salam.bila agaknyer pgunaan keter auto utk test jpj d benarkan?sy dah 4 kali test tp fail..dah fed up sgt…sy dah lulus test jln raya,tp yg test kt litar tu yg fail smpi 4 kali….tu yg fobia dgn keter manual ni…

  161. aini says:

    hai…saya nk tanya..klu kiter dh ader lesen L motor,bleh x kiter mbik lesen kereta plak..ini dikira sbg tambah kelas atau x…n then satu soklan lg,klu kiter ambik sampai lesen L jer kt institut memandu yg kiter dftar mula2 dulu,bleh x kiter mbik lesen P kt maner institut yg laen..

  162. sahrul says:

    salam.
    kalo seseorang tu buta warna cm mane yea..??
    bleh ke dia mengambil lesen memandu..

  163. anuar says:

    salam,nk tanye skit…bagi lesen motor…ade tak package pelajar? thnx :)

  164. “saya lahir pada 1/4/94…tp,saya nak ambik lesen motosikal awal tahun ni sbb saya akan ke mrsm betong Mac nanti…boleh ke sbb umur saya blm ckp 16 tahun lg…”

    maaf dik, kena tunggu lepas April 2010 jugak baru boleh apply.

  165. “assalammualaikum…syer umo 16 tp hari jadi bulan 8…bley ker syer amik lesen moto kelas b2????”

    wsalam. boleh, tapi selepas bulan 8 nanti ye dik. sila bersabar. untuk pendaftaran nanti call Hisham 012-6315243.

  166. zed says:

    salam…sye nak tanya..ble kuatkuasakan ambik lesen motor umur 20 thun…

  167. q says:

    kalau dah ade lesen L,dah boleh drive kereta ke belum??perlu ke tampal stiker P??

  168. MUHAMMAD says:

    assalamualaikum….saya ingin mengambil lesen pada tahun ini..hari jadi saya ialah 25.4.1994..

  169. mie says:

    sy dh ade lesen b2(full dh xde P)..sy nak ambil lesen d pulak,adakah sy perlu mengikuti kelas ceramah lagi..bagaimana prosesnya?

  170. wafiy says:

    salam..nak tanya..berapa minimum masa untuk sehari kalau nak buat latihan amali permulaan 6 jam utk dapat LDL?kalau sy nak buat sejam sehari atau dua jam sehari boleh ke?

    thanks!!

  171. muhd says:

    salam..sy lahir 6.5.1994..bolehkh saya mngmbil lesen B2 sekarang??

  172. “salam..sy lahir 6.5.1994..bolehkh saya mngmbil lesen B2 sekarang??”

    wsalam. kena tunggu selepas 6 may baru boleh ambik, dik :) in the mean time, sabar ye.

  173. “salam..nak tanya..berapa minimum masa untuk sehari kalau nak buat latihan amali permulaan 6 jam utk dapat LDL?kalau sy nak buat sejam sehari atau dua jam sehari boleh ke?

    thanks!!”

    wsalam. kalau dengan kami, maximum kami bagi 3 jam sehari. bukan apa, takut lama sangat belajar dalam masa sehari, sampai penat sangat and will learn nothing at the end nanti.

  174. “sy dh ade lesen b2(full dh xde P)..sy nak ambil lesen d pulak,adakah sy perlu mengikuti kelas ceramah lagi..bagaimana prosesnya?”

    tak perlu, mie. terus masuk kelas Pra-L kereta. habis Pra-L, lesen L keluar and terus boleh start belajar memandu.

  175. “assalamualaikum….saya ingin mengambil lesen pada tahun ini..hari jadi saya ialah 25.4.1994..”

    wsalam. boleh, tapi cuma lesen B2 motor sahaja, and boleh mula kelas hanya selepas 25 april :)

  176. “kalau dah ade lesen L,dah boleh drive kereta ke belum??perlu ke tampal stiker P??”

    tak boleh. hanya boleh bila ada jurulatih yang bertauliah dan berlesen sahaja, dan juga menggunakan kereta sekolah memandu.

  177. “salam…sye nak tanya..ble kuatkuasakan ambik lesen motor umur 20 thun…”

    wsalam. kami pun tak tahu-menahu lagi.

  178. “salam,nk tanye skit…bagi lesen motor…ade tak package pelajar? thnx :)”

    wsalam anuar. takde la, kami memang bagi standard flat rate untuk semua.

  179. “salam.
    kalo seseorang tu buta warna cm mane yea..??
    bleh ke dia mengambil lesen memandu..”

    wsalam.
    situasi ni agak rumit, sebab kami pernah melalui pengalaman menguruskan calon yang buta warna.
    sila hubungi kami sendiri untuk pertanyaan lanjut.

  180. “hai…saya nk tanya..klu kiter dh ader lesen L motor,bleh x kiter mbik lesen kereta plak..ini dikira sbg tambah kelas atau x…n then satu soklan lg,klu kiter ambik sampai lesen L jer kt institut memandu yg kiter dftar mula2 dulu,bleh x kiter mbik lesen P kt maner institut yg laen..”

    yes, kalau dah ada lesen L motor, kami akan kenakan harga tambah kelas punya harga.

    boleh, tapi make sure aini ambik borang sm4 dari tempat belajar lama untuk memudahkan urusan sambung belajar.

    thanks!

  181. “salam.bila agaknyer pgunaan keter auto utk test jpj d benarkan?sy dah 4 kali test tp fail..dah fed up sgt…sy dah lulus test jln raya,tp yg test kt litar tu yg fail smpi 4 kali….tu yg fobia dgn keter manual ni…”

    wsalam. jangan putus asa, leo. usaha tangga kejayaan. advantage kalau tau bawak manual transmission. trust me, it’s worth trying. jadi, jangan putus asa!

  182. “Berape jumlah yang perlu dibayar untuk ambil lesen motor?”

    RM450.

  183. “slmz..admin..nk gk tnya..lesen memndu yg ada discount tu ada ke x kt sarawak…rasa minat jer nk wt lesen ni..p kt sarawak mahal sgt…”

    wsalam. maaf, kami belum ada lagi cawangan di sarawak.

  184. liza says:

    salam, nak tanye saya dah ade lesen kelas d tapi dah lame x bwk kereta boleh tak klu nak amik kelas utk memahirkan pemanduan dan macamne pulak dgn bayarannya…

  185. “salam, nak tanye saya dah ade lesen kelas d tapi dah lame x bwk kereta boleh tak klu nak amik kelas utk memahirkan pemanduan dan macamne pulak dgn bayarannya…”

    boleh. sejam kami charge RM40 sahaja, minimum 4 jam. anything just contact us 012-631 5243.

  186. “Kat mane saye boleh ambik lesen di kuala terengganu?”

    maaf Fiq, kami kurang pasti.

  187. “nak tanye saya tahun ni(2010) dah 17 tahun….tapi saya lahir pada 22/7/93 bolehkah saya belajar memandu??…atau saya cume boleh kursus kpp dan ujian berkomputer???”

    ok technically memang adik kena tunggu selepas 22 Julai untuk start kelas KPP. tapi apa-apa pun sila hubungi kami di 012-631 5243 untuk pertanyaan lanjut.

  188. “salam saya mintak lesenmemandu dapat menjawab pertanyaan saya kerana soalan saya sangat penting.

    bagaimana kalau orang yang mempunyai masalah fizikal mahu mengambil ujian memandu? contohnya tangan kirinya mempunyai masalah dan tidak kuat untuk mengendalikan gear ataupun handbreak. apakah ada kemudahan lain untuknya?

    mintak soalan ini diberi perhatian kerana ia penting”

    wsalam.

    ok soalan ini ada jalan penyelesaiannya tetapi agak rumit sedikit. sila hubungi kami 012-631 5243 untuk pertanyaan lanjut dan penerangan ringkas.

  189. “nk tye…rape lme agknye nk dptkn lesen P???nk test jpj 2 kne buat temphan jga ker??”

    minimum kalau semua berjalan dengan lancar, dalam masa 1 bulan 2-3 minggu dah boleh dapat P. Test JPJ memang kena buat tempahan.

  190. “slm…umo 16 tp ari jadi bulan 8 nie…bley x amik lesen moto skang???”

    wsalam. maaf naz, kena tunggu bulan 8 juga.

  191. “Salam,
    saya nak tanya,tahun ni saya umur 16,lesen motor boleh ambil selepas tarikh lahir kan?boleh ambil sampai berapa CC?1700CC boleh tak?berapa harganya?”

    wsalam. lesen B2 sampai 250cc sahaja, dik.

  192. “Salam
    saya nak tanya…
    tarikh lahir saya 1994 feb 11
    selepas february saya nak ambil lesen motor,saya boleh ambil sampai berapa CC?dengan harganya?”

    wsalam.
    sampai 250cc sahaja, trence, and bayaran kami hanya RM450, secara ansuran.

  193. “Assalamualaikum,

    Saya expatriate drpd indonesia, saya ada lesem memandu motosikal dengan kereta dari indonesia, bagaimana nak apply lesen memandu kat malaysia.

    Regards,

    Oki
    ECS AirAsia”

    wsalam.

    sila hubungi kami directly untuk penerangan lanjut 012-631 5243.

    thank you.

  194. rara says:

    hye , sy lahir 1.3.93 .. blee bole amik license D ? hrga bpe eh ?

  195. ellyz says:

    slmz admin…nk tnya ni..
    klau kta nk wt lesen kta time msh stdy dpt ker…erm tentg byrn tu bper smua diperlukn n byr direct ker…klau nk wt lesen kta ni mcm na owh if org yg nk wt tu xpndai drive kta…hheehe….hrp admin dpt mnbntu(^-^)…

  196. “hye , sy lahir 1.3.93 .. blee bole amik license D ? hrga bpe eh ?”

    boleh masuk kelas, cuma kena tunggu selepas 1 mac saja. harga kami cuma RM680 sahaja. hubungi kami di 012-6315243 untuk pertanyaan lanjut serta pendaftaran.

  197. azlan shah says:

    saya dah ade CDL (D),
    nak ambik L dulu sbb x da masa utk
    hadir latihan.berapa perlu saya bayar?
    PLESS R.S.V.P

  198. azlan shah says:

    dah ade CDL -D
    NaK ambil Lesen (L)-B2 dahulu,
    Berapa kos?

  199. “dah ade CDL -D
    NaK ambil Lesen (L)-B2 dahulu,
    Berapa kos?”

    ini dikira tambah kelas, RM390 sahaja. untuk registration sila hubungi 012-631 5243.

  200. “saya dah ade CDL (D),
    nak ambik L dulu sbb x da masa utk
    hadir latihan.berapa perlu saya bayar?
    PLESS R.S.V.P”

    kalau nak ambik L (B2) sahaja is RM250 sahaja.

  201. “Salam.
    Saya nak tanya..
    sekiranya saya telah mempunyai lesen P B2 dan akan berakhir pada 28 Julai 2010,
    brapa lamakah saya menggunakan lesen P kereta saya sekiranya saya mendapat lesen P kereta pada bulan ini?”

    wsalam.
    ok ini kes terpencil ni. boleh bagi contact number? kami akan hubungi encik untuk penerangan lanjut.

  202. siti says:

    saya tinggal area bukit beruntung,rawang selangor..kalau saya ingin mengambil lesen kereta,berapa harga untuk tahun 2010?n jika gagal salah satu test,berapakah yang perlu di bayar untuk mengulangi ujian?dan dimana saya harus mendaftar kerana saya tinggal di rawang?di sediakan transport atau tidak?

  203. “saya tinggal area bukit beruntung,rawang selangor..kalau saya ingin mengambil lesen kereta,berapa harga untuk tahun 2010?n jika gagal salah satu test,berapakah yang perlu di bayar untuk mengulangi ujian?dan dimana saya harus mendaftar kerana saya tinggal di rawang?di sediakan transport atau tidak?”

    harga kami RM680 untuk lesen kereta (D). ulangan RM150. transport di rawang tidak disediakan, pickpoint will be at LRT station Gombak/Taman Melati.

    thanks!

  204. SAIFUL says:

    Salam,

    Saya nak apply lesen motosikal berapakah bayaran bagi lesen B2 dan jika saya nak upgrade lesen kpd B Full adakah saya akan di cas sama spt menggambil B Full? ( Harga B Full sebelum saya ada lesen)

    Berapakah harga lesen motosikal BFull, B2 + Lesen kereta?

    adakah lesen motosikal B2 + D sama spt B Full + D?

    Jika saya tinggal di kaw. Gombak adakah terdpt perkhmatan penggangkutan disediaka dan adakah di cas sekali?

    Sekian, C.n 014-7380117

  205. Weng says:

    hi , i would like to know how much would it cost to can my driving license (D). I stay in Sri Petaling. Do you guys include transport? And lastly can i listen for the amali on my birthday which falls on saturday?

  206. Ridz says:

    I would like to know, the procedure to updrade my motorcycle from B2 to B full?

    M i should seat for the L test??

Leave a Reply